Основни данни
Аделина Попнеделева (1956)


Аделина Попнеделева е български артист и авангардист, основател на групата 8ми март (The 8th of March Group), събираща жени-авангардисти. Съпруга е на живописеца Вихрони Попнеделев.

Аделина Попнеделева работи изключително във формите на съвременното изкуство - видеоарт, пърформанс, инсталация. Проявява се  като куратор.

Родена е през 1956 в София. През 1988 завършва НХА. В средата на 90-те става съучредител на група 8ми март - първата организация на жени-артисти, посветени на съвременните форми. Заедно правят няколко изложби - в Централна баня София, СГХГ, пътуват до САЩ, където показват свои произведения.

През 2004 е куратор на серия пърформанси в столичната галерия "Иридида", в които участва  Венцислав Занков. През 2009 Аделина Попнеделева е поканена да покаже проекта в Дом Витгенщайн, Виена.

Сред най-известните произведения на Аделина Попнеделева е пърформанса "Нирвана", в който тя пере в кална вода мъжки ризи.

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!