Основни данни
Петко Дурмана (1970)


Петко Дурмана

Петко Дурмана е български артист, авангардист, ръководител на център за медийни изкуства „Интерспейс”.

Петко Петков Дурмана е роден през 1970 г. в Трявна. Завършва Скулптура в Художествената академия, като проявява свободолюбивия си характер още преди да бъде приет за студент – той е сред организаторите на първата кандидатстудентска стачка в академията през 1991. Следват множество дребни скандали, за да се стигне до дипломната му работа, която е истински шок за преподавателите в изящния факултет. Докато всички се представят с пластични образи на любимите си хора, Дурмана показва първото интернет произведение – голото му тяло, което участниците във форума могат да помпат с витамини и да наблюдават как то се променя. Неговият преподавател проф. Крум Дамянов напуска комисията и заявява, че не е по силите му да оцени подобно нещо. Все пак Петко се дипломира и някъде по това променя името в паспорта си от Петко Петков на Петко Дурмана.
Петко Дурмана се стреми да демонстрира нихилистични настроения в произведенията си, които съчетава с ирония към всичко и всички сериозни проблеми. Това обаче не му пречи да поставя някои от сериозните въпроси на деня като екология например. Обръщайки всичко през призмата на нихилизма той привлича към важните проблеми на планетата хора от младото поколение, на които моралните уроци не са в стила.
Сред по-известните акции на Петко Дурмана е събирането на авангардисти и хакери от цял свят на Остров Болшевик, както и последното му произведение – Post Global Warming Survival Kit – той обиколи Европа през лятото на 2009 с фургон, демонстриращ на хората идеи за оцеляване след като всички ледове на Земята се размразят вследствие на Глобалното затопляне.

Виж още: Къде живее президентът на Марс? - пита Петко Дурмана във видеоинсталация

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!