Основни данни
Станьо Стаматов (1886-1963)


Станьо Стаматов

Станю Петров Стаматов е роден на 16.02.1886г. в село Шипка, Казанлъшко. През 1911г. завършва Рисувалното Училище в София в класа на проф.Иван Мърквичка. По- късно специализирал живопис в Германия / 1925 –1927 / и Франция / 1926 / .

Изключително трудолюбив и продуктивен Стаматов е организирал повече от 40 самостоятелни изложби в България. Работил е предимно в областта на фигуралната композиция и пейзажа. Оставил е многобройни битови сцени от познатия му селски живот, голямо-форматни и камерни живописни пейзажи от всяко кътче на България, особенно от с.Шипка, портрети на съпругата му и жителите на Шипка, многобройни пазари.

Станю Стаматов има зад гърба си почти 40 самостоятелни изложби. Картини от тях се появяват често по търговете у нас.

Негови творби се намират в НХГ, СГХГ, много художествени галерии в страната. Творби: „Пейзаж с кози" (към 1930), „Кожари" (към 1935), „Печатари" (1945), „Ябълкова градина" и др.
Умира на 17.01.1963г. в Мюнхен.
 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!