Основни данни
Вежди Рашидов (1951)


Вежди Рашидов

Вежди Рашидов е български художник, скулптор, министър на културата 2009-.Етнически турчин, той е народен художник на Турция.


Изкуството на Вежди Рашидов е пластично, фигурално. Изключително популярен и търсен от медиите дълго преди да стане министър.


Вежди Рашидов е роден на 14 декември 1951 в Димитровград. От двегодишен живее в Хасково. Майка му, певица на турски песни, загива на 32 при автомобилна катастрофа и Вежди израства в сиропиталището в село Студен Кладенец. Приет е в Художествената гимназия в София след една година неуспешно кандидатстване. Завършва Скулптура в Националнатата художествена академия (1981) при проф. Димитър Даскалов.


Прави десетки изложбив чужбина и у нас. Често е избиран е да прави статуетките за различни награди – наградата Сирак Скитник – на националното радио, Златната роза на кинофестивала във Варна, Златната ракла – тв фестивала в Пловдив.

Вежди Рашидов е сред най-пластичните наши творци. Постига с формите с лекота и сръчност, която прави скулптурите му желани от мнозина колекционери не само у нас.

Има зад гърба си десетки изложби в чужбина, познава се лично с големия френски скулптор Сезар.
Заема важни обществени постове и е уважаван и търсен от политиците. Бил е съветник на Петър Стоянов, Георги Първанов, а през 2009 е назначен за министър на културата.


 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!