Основни данни
Лика Янко (1932-2001)


Лика Янко

Лика Янко е е един от най-уникалните и самобитни български художници българска художници. Тя е от албански произход - родителите й са преселници от Македония. 

Следва Живопис в Художествената академия, но не завършва. Прави изложба през 1967, която е закрита след 5-6 дни. През 1981 г. Людмила Живкова й разрешава да прави изложби и първата от тях има невероятен успех. Галерията не била така заобиколена от дипломатически коли.

"А за последната ретроспективна изложба - почувствах, че съм живяла в тесен контакт с обществото, въпреки че в известна степен бях игнорирана от СБХ. Утвърди се усещането ми, че хората ме разбират и моето изкуство прониква дълбоко в тях, така както съм усещала живота." - разказва авторката в интервю малко преди смъртта си.

Първият й автопортрет от 1967 г. с едно око. Той иска да покаже, че въпреки закриването на изложбата, има едно око, което вижда и ще може да твори. В продължение на 14 години е игнорирана от Съюза на художниците.

През 1989 г. получава  наградата “София”.

 Дарява над 80 картини на Софийската градска художествена галерия.

 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!