Основни данни
Асен Белковски (1897 – 1957)


Асен Белковски е български художник, живописец, един от първите и най-важни за историята ни реставратори.

Авторът е известен с работите си в малък формат.

Асен Белковски е роден през 1879 в Асеновград. Завършва реставрация и живопис в Русия. През 1920 прави първата си и единствена самостоятелна изложба у нас със 130 картини, които са откупени още в първите дни след откриването на изложбата.  След това на всяка Обща художествена изложба се явява с една-две картини, които привличат вниманието предимно на тесен кръг ценители. Най-ранните му творби остават в Русия, където той учи живопис. От руската реалистична школа, художникът е усвоил умението да прави верни наблюдения на природата и да търси нейния правдив израз в пейзажа.

Изучил изкуството на реставрацията, дълго време Асен Белковски е единственият вещ реставратор на паметници на изобразителното изкуство в България. Участва при изписването на храм-паметника „Свети Александър Невски”. Известен брой от картините му днес се съхраняват в Националната художествена галерия, но в по-голямата си част са собственост на частни лица.

 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!