Основни данни
Ангел Нинов (1927)


Ангел Нинов

Ангел Нинов е роден на 18 ноември 1927 г. в Криводол, Врачанско. Той е завършил класа на Илия Петров през 1957 г. и е ученик на Атанас Михов и Иван Тричков. От 1950 г. работи като щатен художник в различни столични предприятия. Член е на Съюза на българските художници, утвърден с много самостоятелни и общи изложби в България и чужбина. Творбите му вълнуват със своята непринуденост и преклонение към природата.


Изповядва принципа "Картината е картина, когато е изживяна на самото място." Винаги рисува от натура, като импресионист, запленен от красотата на природата. „Рисувах на открито на фон от музика - носех си касетофон и слушах “Севилският бръснар” от Росини, “Риголето” от Верди, “Бохеми” от Пучини. На Орлов мост се бяха покатерили на едно дърво да гледат как рисувам.”


Картините му показват пролетни пейзажи от стара София, панорамни или интимни. Нинов изповядва принципа, че картината е картина, когато е направена на един дъх и на самото място и когато носи емоционолна наслада у зрителя. Старият Лозенец, Орлов мост, парковете на София - пейзажи, които вече не съществуват в съвременния град. Художникът се познава по това, че притежава собствен стил, дълбочина на мисленето и оригиналност на идеите - всичко това откриваме в съвършената хармония, във великолепното единство на цветове, композиция, идея.
Учи се от майсторите на пейзажа - Михов, Тричков, Здравко Александров. Негови творби има в НХГ, СХГ, Папския музей в Рим, в Англия, Австрия, Германия, Полша, Холандия, Франция, Унгария, Чехия.
 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!