Основни данни
Христо Явашев - Кристо̀ (1935)


Христо Явашев

Христо Явашев - Кристо е световноизвестен художник, скулптор, авангардист, роден и получил част от художественото си образование в България.

Явашев, с артистичен псевдоним Кристо вероятно е най-известният жив художник в целия свят. Той е фактор в 140 музея в света. Българинът е популярен с опаковането на гигантски и култови сгради.

Христо Владимиров Явашев и съпругата му Жан-Клод са родени на една и съща дата - 13 юни 1935 г. Той-в Габрово, тя - в Париж. Кристо е възпитаник на Софийската художествена академия, после следва в Прага и Виена. Той напуска социалистическия лагер, скрит в тоалетната на международен влак. Съвсем млад прави портрети на Де Гол и се прочува като рисувач от ранга на Веласкес и Рубенс.
 

Истинската слава идва през1962г.,когато Кристо и Жан-Клод нагло затварят централна улица - “Висконти” в Париж. Те правят стена от варели за бензин, висока и широка по 4 метра. Барикадата има за цел да накара хората от Запада да сепочувстват като разделените граждани на Берлин.
Протестът обърква тотално движението на парижани, а медиитесравняват Кристо с Дьолакроа и Балзак. От този ден нататък двамата неуморни творци “посягат” на почти всички светини на цивилизацията. Произведенията им успяват да променят хората поне за няколко дни. Напълно безплатно.
Кристо и Жан-Клод опаковат култовата “Вила Боргезе” в Рим, паметниците пред катедралата и “Ла Скала” в центъра на Милано, островите в Маями, Понт Ньоф. Вдигат километрична завеса в Колорадо, обвиват скалите на австралийския бряг. Всеки проект е свързан с необикновена организация, а през 1972 г. дори успяват да убедят куп калифорнийски фермери,че“Бягащата стена” трябва да мине през земите им. Иметона България два пъти е пряко засегнато: Когато поставят чадърите в Япония, извива вятър, един постамент пада и убива човек. Заглавията в медиите са:
 

Втора жертва на българския чадър

Мнозина считат опаковането на Райхстага за най-българската му творба, защото свързват сградата с подпалването й и процеса срещу друг българин – Георги Димитров през 1933. За някои медии творческият акт на Кристо е жест, махащ мрачното минало на тази сграда. йи Христо Явашев - през 1994-та.
Днес Кристо продължава да опакова, но отдавна не прави революции. Произведенията му се превърнаха в академични дисциплини, а в края на май някогашните бунтари Кристо и Жан-Клод смирено получиха званието “Доктор хонорис кауза” на университета в Провиданс.

Кристо и Жан-Клод не искат пари за своите проекти, не пишат концепции и молби до различни фондации. Преди всяка акция Кристо реди изложба с етюди - рисунки на бъдещата опаковка. Продава ги, апечалбатаобръща в плат - материята, с която да обвие поредния обект. На практика Кристо живее от чист художнически труд - нещо, с което много малко авангардисти могат да се похвалят.
 

Колегите му обичат да казват, че “всеки може да опакова, Кристо се е сетил първи.”, премълчавайки факта, че Кристо продава своите етюди на цени от 20 хиляди до 300 хиляди евро. Това вече го могат много малко художници. 
Той е единственят художник, на когото  германският Бундестаг посвети дълги препирни и дебати преди да разреши опаковането на Райхстага през 1994 г.. През 2004-та кметството на Ню Йорк прекара безсънни сесии, за да прецени, дали да пусне оранжевите порти в Сентрал парк.

Българската държава само веднъж се е опитвала да покани Кристо официално с изложба в родината си –по времето на президента Петър Стоянов. Когато Кристо и Жан-Клод поискаха България да плати застраховките на произведенията им, преговорите бяха прекъснати.
Произведенията му са в постоянните експозиции на най-прочутите съвременни галерии - “Тейт Модерн” в Лондон, музеите на американскотоинамодернотоизкуство в Ню Йорк, музеят “Стеделижк” в Амстердам.

Източници - Вестник Труд, галерия Сезони
 

Виж още Издъхна музата на Кристо

За първи път проекти за опаковане на нашия паза

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!