Основни данни
Национална галерия за чуждестранно изкуство; НГЧИ


Национална галерия за чуждестранно изкуство; НГЧИ

Националната галерия за чуждестранно изкуство е институция, каквато няма в нито една държава. По настояще България е единствената страна, която разделя изкуството на българско и чуждестранно чрез своите институции. В Лувъра и в Националната галерия в Лондон човек може да намери изкуство от целия свят.

Галерията е създадена  на 5 ноември 1985 г. по идея на Светлин Русев, писателя Богомил Райнов и Людмила Живкова. За организаринето на музейна сбирка са ангажирани  наши агенти, разузнавачи и дипломати от 80-те са ангажирани в издирването на произведения на изкуството. /В. "Труд" - поредица-разследване на Димитър Статков/

Според изкуствоведката Бисера Йосифова, там се е намирало единственият оригинал на Роден, който България някога е имала - изображение на ръка. Прозведението обаче е изчезнало след 10 ноември 1989 и още не е намерено.

Галерията се гордее с произведения на Гюстав Курбе, Ван Дайк, Паскин и пр. Още при създаването на галерията в края на 80-те започва скандал около похарчените средства за нейната колекция, които не отговарят на качеството. В затвора влиза тогавашния министър на външните работи Живко Иванов, а други са разследвани от властта. Малко след това идва 10 ноември 1989, властта е сменена, а разследването е предотвратено. 

 Галерията се помещава в  бившата печатница на София, конструрирана от  Фридрих Швамбергер. Тя реконструирана и превърната в галерия от един от най-талантливите наши архитекти Никола Николов.

Разположена е на четири етажа в 19 зали с обща експозиционна площ около 3 200 кв. метра.

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!