Основни данни
Автопортрет


АВТОПОРТРЕТ (от грц. autоs - сам и френската дума portrait) –портрет на художника, нарисуван от самия него. Много застъпван портретен вид поради достъпността на модела и добро познание иа собствената личност. Вихрони Попнеделев често казва, че рисува много автопортрети, "защото винаги си е под ръка".

Голяма сбирка от автопортрети на художници от всичкн времена се намира в галерия „Уфици” Флоренция (Италия).

Един от първите познати автопортрети е изписан през Ранния ренесанс от Мазачо като участник в религиозна фрескова композиция. Автопортретът се разпира като самостоятелен живописен жанр през Ренесанса, като израз на "откриването на човека" и на самочувствитето на  личността (Леонардо да Винчи, Рафаело, Тициан). Ел Греко се изписва между испанските грандове в картината си "Погребението на граф Оргаз". В голямата си картина "Менини" Веласкес вмества своя апвтопортрет като създател на картината и равноправен участник в дворцовия живот на Испания. В автопортретите си  Рембранд разглежда себе си във всички възрасти и психологически състояния. Можем да проследим как от самонадеян млад автор се превръща в замислен и вглъбен старец. Френските художници от времето на Просвещението Латур и Шарден влагат в автопортретите си чертите на интелектvалеца от епохата. Де Керико и Дьолакроа отразяват в собствените си образи eмоционалния тип на своето време. В автопортретите на Сезан и Ван Гог към проникновената лична характеристика се прибавя специфично живописно изпълнение.

Първите автопортрети у нас правят Захарий Зограф, Станислав Доспевски, Николай Павлович. В тях е изразено самоувствието на възрожденския човек и творец. Все още под влияние на иконописния стил в тези автопортрети има известна условност и идеализация. С голяма реалистична и психологична характеристика се отличава автопортретът на Д. Добрович. Почти всеки художник оставя свой автопортрет. Най известни са творбите на: Ян (Иван) Мърквичка, Елисавета Карамихайлова, Никола Петров, Цено Тодоров, Ст. Иванов, Елисавета Консулова Вазова, Борис Георгиев, Владимир Димитров-Майстора, Никола Аръшeв, Цанко Лавренов, Борис Иванов, Илия Петров, Ненко Балкански, Иван Ненов, Стоян Венев, Б. Петров, Преслав Кършовски, Вера Недкова, Ал. Стаменов, Златю Бояджиев. Най-много (ок. 60) автопортрети рисува художничката Вера Лукова. Освен за личната и обществена характеристика автопортретът е показателен и за живописното виждане на автора-художник.
 

 

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!