Основни данни
Акварел


АКВАРЕЛ (ит. acquarello - водни бои) - рисунка, картина, изпълнена с акварелни бои. Акварелните бои, са минерални и растителни багрила, лесно размиваеми с вода, като спойващо вещество съдържат гумиранбикум или декстрин. Акварелните бои се продават в сухо състовние (таблетки) или полутечни (в туби с малко глицерин). Основна особеност на акварелните багри е тяхната светлост, лекота и прозрачност. В древността египтяни и китайци рисуват миниатюри с непрозрачен. Китайският туш е черен акварел, приготвен от сажди от иглолистни дървета. Фресковите багрила на Средновековието са 130 доразтворими, акварелни. През Ренесанса акварелът е спомагателна живописна техника за рисуване на "картони" - проекти за картини, стенописи, гоблени. Като самостоятелен живописен вид акварелът върху хартия се усъвършенствува през 17-18-ти век първо в Англия - Бонинпън, Търнър, Констабъл
Франция - Жерико, Домие. През 1880 във Франция се създава общество на художниците-акварелисти, а през 19 век - в Русия (Брюлов, А. Иванов, Репин, Суриков) Един от най-големите акварелисти в Европа през ХХ век е българинът Никола Маринов.

Най-популярни и с високи цени са акварелите на Никола Маринов, Константин Щъркелов, Йордан Гешев, Васил Стоилов и други.
 

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!