Основни данни
Галерия Васка Емануилова


Галерия „Васка Емануилова” е филиал на Софийската градска художествена галерия. Галерията е специализирана в прояви на съвременното изкуство, експериментални форми. и др.  Тя се намира отделно от нея, на ул. "Янко Сакъзов" 15 (близо до парка "Заимов").. Носи името на българската скулптурка, която дарява свои произведения и творби от нейната личната колекция СГХГ. Това са 89 пластики от теракота и бронз, 38 рисунки, 48 акварели и 14 произведения на художника Кирил Петров.

За първи път всички творби на авторката са събрани в ретроспективна изложба през 1976 г.. Първата  галерия „Васка Емануилова” се намира  на ул. „6-ти септември” 2 в София, а през 1985 всички произведения от изложбата са  дарени на СГХГ. 5 години след 10 ноември, през 1994  сградата на галерията на ул. „6-ти септември” е реституирана.  Галерия "Васка Емануилова" е открита отново през 2007 на ул. Янко Сакъзов 15, където се помещава и до днес.

 Виж още Жени рисуват голи жени

 

Галерия Васка Емануилова –
филиал на Софийска градска художествена галерия
бул. Янко Сакъзов 15
(на гърба на парк „Ген. Вл. Заимов”)
София 1527
т. 02/ 944 11 75

за посещение:
вторник - събота: 10.00 - 19.00
неделя: 11.00 - 18.00
понеделник: почивен ден

вход: свободен

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!