Основни данни
Офсет


ОФСЕТ, офсетов печат - индиректен печатен способ за повърхнен печат, при който слоят мастило от печатащите елементи се предава първоначално върху цилиндър с гумено платно, а от него - върху отпечатвания материал.

Технологическият принцип на Офсета е развит през 1904 г.в САЩ, като към известния по онова време заместител на литографията - печат от цинкови пластини (по-късно разработен и за алуминиеви пластини - алграфия) е приложен и индиректният принцип за печат върху тенекия и грапави повърхности.


Печатната форма за офсет се изготвя, като върху повърхността на цинкова, алуминиева, биметална или три метална пластина се нанасят ръчно с литографската креда, туш или по фотомеханичен, електростатичен способ печатащите елементи. След подходяща обработка непечатащите елементи получават характерните за повърхнения печат хидрофилни свойства и не приемат мастило. Готовата форма се опъва върху печатен цилиндър на машина за офсет. Печатната форма и гуменото платно дават възможност да се работи с по-фини елементи, отколкото при високия печат. Възпроизвеждането на полутонова илюстрация се извършва с растери с гъстота на линеатурата около 64 линии (см). Пластичността на гуменото платно осигурява равномерно нанасяне на мастилото върху практически неравната повърхност на хартията, особено важно качество при по-нискокачествени сортове.


Качеството на офсета зависи до голяма степен от прецизното балансиране на количествата навлажняваща течност и мастилото. С офсет се възпроизвеждат много добре акварелни творби, моливни и кредови рисунки, размит туш, литографски отпечатъци, независимо от цветността им. Съхранява се идеален контраст на щриховите елементи, а полутоновете се възпроизвеждат с най-плавна градация.


Съвременният офсет се използва както за високотиражни издания: вестници, списания, бюлетини, плакати, опаковки, така и задетски книжки, луксозни албуми, представителни издания.
 

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!