Основни данни
Иван Тричков (1892-1959)


Иван Тричков е един от най-големите български пейзажисти. Роден в гр. Враца

Мнозина смятат, че думата „красиво” не бива да се използва в изкуството, но точно тя е, която ни идва на ум, когато гледаме пейзажите на Тричков.  Те изкушават с точния си рисунък, играта на сенки и полусенки, нежния колорит. Иван Тричков създава своите пейзажи от натура, като внимателно избира гледната точка за да постигне пълна хармония в цветовете и формите. Рисува Стара планина, Рила, Витоша в различни сезони и часове на деня с рядък реализъм. .
Иван Тричков е роден през 1892. Завършва Художествено-индустриалното училище в София при проф. П. Клисуров.
 

Пейзажите му са красиви, избрани са едни от най-хубавите изгледи в Стара планина, Рила, Витоша. Неизменен декор са старите селски къщи, овчарски колиби и планински хижи.
Любима тема на Иван Тричков си остава Врачанският балкан, Вратцата, Згориград, Веслеца, врачанските лозя. До края на живота си поддържа връзките си с родния град и с врачанските си приятели.
Творецът е колоритна личност. Старите врачани си спомнят неговото появяване с файтон в някоя ливада по лозята или на някоя скална тераса над Згориград, с широкопола сламеница, наведен над статива или загледан към хоризонта, изпълнен с върхове и небеса.
Има слава на любим художник на цар Борис III. Монархът е бил личен приятел на Иван Тричков и е притежавал много от работите му.

Иван Тричков представя своето творчество в много самостоятелни изложби, като неговите пейзажи и досега са търсени и ценени творби в галериите на България и чужбина.
 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!