Основни данни
Кирил Матеев (1920-2006)


Кирил Александров МАТЕЕВ (1920 - 2006) е български художник, живописец.

Кирил Матеев отразява в картините си различните състояния и сезони в българските планини. Отличен познавач на нашата природа, той я рисува с любов и личирчно настроение.

Кирил Александров МАТЕЕВ е роден на 5 март 1920 в Цариброд (днес Димитровград). Завършва (1945) монументална стенопис в Художествената академия, София, при проф. Дечко Узунов. Първоначално се занимава с плакати, илюстрации, оформление на книги. Създава също така стотици високопланински пейзажи от Рила, Пирин и някои от Родопите и Стара планина.
От 1946 участвува в ОХИ, в окръжни, групови и колективни изложби, от 1945 почти ежегодно урежда самостоятелни изложби в София, Враца, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Силистра Димитровград, Самоков, Чирпан, Габрово, Горна Оряховица и др.

Негови творби се намират в НХГ, СГХГ, ХГ в провинцията и в много учреждения, хотели и частни лица., Творби: "Страшното езеро" в Рила и "Мусала зиме" (в чайната на курорта Боровец), "Връх Орловец" Рила и "Седемте рилски езера" (хотел "Бор", Боровец), "Василашко езеро", "Алпийско спокойствие - Рила", "Стражите - Пирин" (СГХГ), "Мальовица" и "Залез над циркуса Седемте езера", "Шестото езеро - "Окото", "Мелник",
„Маричини езера" (хотел "България", София), "Долината на Урдина река", "Оттук извира Марица" и "Тевното езеро с връх Манчу", "Мальовица зиме" и "Мечка с мечета", "Диви свине" и "Рибарчето" и др.

 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!