Основни данни
Валентин Дончевски (1958)


Валентин Дончевски

Валентин Дончевски е български художник, живописец.

Печелил награди за фантастична рисунка, Валентин Дончевски съчетава в изкуството си „експресионизъм, сюрреализъм, наивизъм, магически реализъм” – пише за него проф. Станислав Памукчиев. Фантастиката при него се проявява в поставяне на хармония между средновековния мистицизъм и чудото на живота. Създава експресивна, енергична и витална живопис.


Роден е през 1958 в Стара Загора. Завършва художествена гимназия в Казанлък и Живопис във ВТУ „Кирил и Методий” във Велико Търново през 1983. От млад проявява интерес към духовните учения на Петър Дънов и Рудолф Щайнер.
През 1984 прави първата си самостоятелна изложба в Стара Загора – живопис. След експозиции на акварели и рисунки. През 1992 е първата му изложба в София, в сградата на СБХ на ул. Шипка 6, а през 1992. През 1994 е представен от галерия „Сезони” – София. Следват експозиции в Палма де Майорка, Понт Авен, Франция и мн. др. Участва в много представяния на българското изкуство в чужбина.
Награди: І награда на Национален конкурс за фантастична рисунка на списание „ФЕП”, София 1989г.
ІІ награда на Национален младежки конкурс „Южна пролет”, Хасково, 1989г.
ІІІ награда на Международен конкурс за млади живописци в София 1989г.
Негови творби има в частни колекции в Канада, Испания, Белгия, САЩ, Полша, Чехия, Германия, Австрия, Русия, Гърция, Турция и др.
Според Станислав Памукчиев Валентин Дончевски е „отдаден, вътрешно съсредоточен, психично и духовно екзалтиран” – и това е очевидно в неговото изкуство.
Източници – Галерия „Сезони
Реч на Станислав Памукчиев за откриване изложба на Валентин Дончовски, галерия Кръг V+

 

 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!