Основни данни
Аделина Филева (1958)


Аделина Филева

Аделина Филева е български изкуствовед, директор на Софийскийската градска художествена галерия 2005


Аделина Филева е родена в София през 1958 г. Следва за инженер и след това завършва НХА специалност Изкуствознание. Участва в екипа на книга за Дечко Узунов и др. От 1995 до 2005 работи като пресаташе на Софийската градска художествена галерия. През 2005 изчислява точно шансовете си според членовете на журито в екипа, избиращ следващия директор, и се кандидатира. Печели с 2 точки пред тогавашния шеф – Весела Радоева, която оспорва дълго време съревнованието и в крайна сметка Аделина Филева става директор. Тя не изпълнява обещанието, което е основно в програмата й - да  направи постоянна експозиция в СГХГ,

Често кани автори от Института за съвременно изкуство за изложби в галерията, с което предизвиква недоволоството на другите артисти у нас.
През 2009 51 годишната Аделина Филева се явява на конкурс за стипендиянт на СБХ в ателиетата на Сите дез Ар, Париж – в качеството си на директор на СГХГ и печели. 

Виж още: Шефката на градската галерия - стипендиатка на СБХ
 Снимка - вестник Новинар

Източници - Вестник "Труд", "Новинар"

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!