Основни данни
Атанас Качамаков (1898)


Атанас Качамаков е български художник, скулптор и живописец и автор на една книга. За автобиографичния си роман „Добри” печели наградата за най-добра книга на 1934 г. в САЩ.

Атана Качамаков е сред малцината наши скулптори, които правят успешна кариера в САЩ преди и след ІІ Световна война. Създава скулптури от дърво, камък и метал. Пренася в творбите си една балканска тъга, която стопля твърдия материал и го превръща в жива форма. Рисува живопис с масло, гваш и акварел. Качамаков е майстор на линията – изчистена и елегантна тя кара произведенията му да звучат с музикална хармония.

Атанас Симов Качамаков е роден на 18 януари 1898 в Лясковец. Завършва Скулптура в Художествената академия в София през 1923 при проф. Иван Лазаров. През 1924 напуска България и заминава за Париж, а през 1925 за Ню Йорк. ... пише, че причина за това са „несгодите на нашия културен живот”.
През 1927 прави портрет на Иля Толстой - синът на Лев Николаевич Толстой.
През 1931 печели и Първа награда в голямата изложба в Ню Йорк за своята работа „Индианка с дете” (мрамор).
Мести в Лос Анжелис където става артистичен директор на киностудио. Поставя филмите „Царя на царете” 1928, „Бен Хур”, 1927; Елена от Троя, 1927; Ноевият ковчег, 1930;
По-това време създава серия произведения от испански кедър „Историята на хляба”, както и няколко цикли на еврейска тематика – дървена композиция „Бягство от Египет” (1936), „Главата на Мойсей” (1936, дърво)
През 1934 пише биографичен роман „Добри”, издаден в САЩ, за който взима Златен Медал Нюбели за най-добра книга за годината.
През 1960 прави цикъл „Животът на Абрахам Линкълн”, а през 1964 рисува „Убийството на Кенеди” (масло).
Прави самостоятелни изложби в Бостън, Ню Йорк, Филаделфия, Чикаго, Сан Франциско.
През 1979 се връща у нас и прави изложба в София и в родното си място – Лясковец.
Негови произведения се намират предимно в музеи в САЩ – Палместрон – Калифорния, „Лига Фиджи” – Сан Франциско, частни колекции в Чикаго, Националната художествена галерия в София, както и в някои колекции в България. В Лясковец също има негови произведения.
„Той влива в студената линия на камъка чара на своето голямо изкуство, в което винаги има едно дълбоко човешко отношение към предметната образност на света. От всички скулптурни творби на Качамаков вее една нежна тъга, която въпреки твърдостта на артистичната материя е винаги топла, одухотворена, трогателна. С тези особености на славянската душа, оставили дълбоки следи върху творческото дело на художника, той владее с изкуството си един свят, комуто са чужди виденията на славянската духовност.
Откърмен с романтиката и красотата на Балкана, ваятелят живее с духа на красивите линии и форми на подслънчевия свят, които чрез майсторството на своя дар и чрез сръчността на своята техника, той умее не само да претворява в красиви поетично образи, но владее и магията да пленява зрителя с творенията си.”

 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!