Основни данни
Ангел Симеонов (.)


Ангел Симеонов е сред най-популярните имена в колекционерството на картини в последните 10 години. Собственик на столичния хотел „Анел”, той разполага с огромна сбирка от най-известните наши художници – както класици, така и имена от 70-те и 80-те години, накарали българското изкуство да зазвучи по различен от общия соцманиер начин. Силни индивидуалисти като Генко Генков, Димитър Казаков-Нерон, Иван Вукадинов могат да бъдат видени във фоайето на хотела и на рецепцията. Това е сред малкото българските туристически обекти, където гостите се срещат с истинското българско изкуство.
Хотелът разполага и с художествена галерия.
Ангел Симеонов е сред първите колекционери, обърнали по-сериозно внимание на един голям и до известна степен забравен български художник – Атанас Яранов. В началото на 2010 /5 януари/ Министерствто на културата отбелязва 70 години от рождението на Яранов с изложба, съставена изцяло от колекцията на Ангел Симеонов.
Гигантска скулптура на Исус Христос, подобно на тази в Рио де Жанейро, издига бизнесменът Ангел Симеонов на своя терен близо до Созопол. Този терен предизвиква скандали в медиите заради подозрения в незаконно придобиване. Вестник „Капитал”, разказал пръв историята, дори твърди, че микробуси на Ангел Симеонов изземали броя на „Капитал” от РЕПовете, за да скрият истината.
Името на Ангел Симеонов още се свързва с факта, че споделя обща кооперация с експремиера Станишев и Ахмед Доган в столичния квартал Бояна /Frog news, 21 август 2009/. Още преди това хотел Анел е разпознаван в същата медия като „място за срещи на червения елит”.
По отношение на колекционерството името на Ангел Симеонов е чисто и незамесено в скандали.

Виж още 
Честваме 70 години на Яранов с частна колекция

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!