Основни данни
Антон Антонов (р. 1962)


Антон Антонов е роден през 1962 г. в София. През 1984 г. завършва висше художествено образование във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", гр. Велико Търново, в класа на проф. Ал. Терзиев, специалност "Живопис". През 1989 г. е приет за член на Съюза на българските художници.

Избрани участия в колективни изложби:
2009 г. - галерия „Агора", Ню Йорк
2009 г. - изложба съвременно изкуство по проект с куратор Иван Масларски галерия „Средец", гр. Варшава, Полша
2008 г. - международно квадринале на живописта „Митове и легенди на моя народ" гр. Стара Загора - награда
1992г. - изложба "Съвременни български художници" представени от галерия "Витоша" и фондация "Архибиос" в Брюксел, Белгия
1991 г. - изложба "Съвременно българско изкуство" галерия "Отечество" в дом Витгенщайн, град Виена, Австрия
 

Избрани самостоятелни изложби:
2010 г. - Изложбена зала на ул. „Шипка” 6
2008 г. - Български културен институт, град Братислава, Словакия
2008 г. - дом "Витгенщайн", град Виена, Австрия
2005 г. - галерия "Сердика"- Български културен институт, град Варшава, Полша
2005 г. - изложбени зали на град Леко Италия
2002 г. - галерия "Витоша", град София
2000 г. - галерия Берхтолд, град Тутлинген, Германия
1999 г. - галерия "Отражения", град Кьолн, Германия
1994 г. - галерия "Пеня Лонга", град Лисабон, Португалия

Негови творби са притежание на колекцията на Кметството в град Шизуока, Япония, на колекцията на Токийския Университет, Япония, на колекцията на Кметството в град Чешка Будьовице, както и на редица частни колекции в Германия, Италия, Гърция, Фнция,Белгия, Португалия, Испания, Холандия, Швейцария, Англия, Китай, Република Турция, Република Южна Африка, Япония,
 

"През годините Антон Антонов се оформи като автор със свое лице. Той следва един органичен, естествен път на развитие. Различните тенденции в развитието на съвременното изкуство - българското от началото на XX век, европейското, в лицето на парижката школа - несъмнено са били жалони по този път. Но това, което му помага да събира тези посоки в единна собствена образност, са здравите устои на усвояваните уроци от професионалното образование, както и импулсите на природата. Неговите работи не могат да бъдат „размити" измежду творбите на другите художници. Те се разпознават. Рисунъкът следва свободната фигурация, цветните петна живеят самостоятелно или независимо, извън пластично изградения предмет. Жанровата характеристика не е самоцел. Усилието е насочено към постигане самото естество на Картината. От платната звучи сдържан лиризъм, на тях им е свойствена общочовешка достъпност на образа, интелектуален финес. Съчетанието между интелектуалното начало, което не е умозрително-рационално, а е „стоплено" е оригинална живописна чувствителност, прави от Антон Антонов уникално самобитно явление в нашето съвременно изкуство."

Проф. Чавдар Попов

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!