Факти
Янаки Манасиев (1932-1978)

17 картини на Янаки МАНАСИЕВ откраднати и върнати

17 картини на Янаки Мансиев изчезват от изложба в регионалната библиотека "Петър Стъпов" Търговище на 8 октомври 2000 г. Платната са оценени на 3000 долара всяко, като за две от тях - "Автопортрет" и "Портрет на Наташа" се смята, че могат да стигнат и 5000 USD.

Картините са намерени и върнати почти година по-късно - на 14 септември 2001. Арестуван е сериен крадец на произведения на изкуството, 25 годишен /през 2001/ Милен Дамянов от Варна.

Той е заловен докато тършувал из хранилището на градската библиотека в Мадан. При обиска на дома му са открити общо 50 платна, сред които всичките 17 картини на Янаки Манасиев, произведения от Константин щъркелов, Стоян Венев, Васил Стоилов.

17 са похитени в Търговище, 15 в Смолян 9 във Варна, 2 в Балчик.

Преди да стане арткрадец Милен Дамянов бил обикновен крадец и бил залавян за влизане с взлом в чужди домове.

Издирвани картини на Янаки Манасиев

Издирват се три картини на Янаки Манасиев, откраднати от градската галерия в село Пробуда, Търговище през лятото на 2002. Крадците изнасят общо 46 произведения, в музейната сбирка остават общо 5 изобразяващи Ленин, Димитров и партизански сюжети. В продължение на година полицията е предупреждавала градската галерия в Търговище - която отговаря за галерията в Пробуда, че творбите са в неохранявана сграда. Никой държавен случжител не се е развълнувал от това. Описания на трите картини трябва да има във всички СДВР в страната.

"Пикасо, Пикасо!"

През 90-те в къщата-музей Янаки Манасиев прстигнала белгийка. Щом видяла картините тя слязла тичешком по стилбите, викайки развълнувано: "Пикасо, Пикасо". Дамата написала в книгата за посетители, че е видяла гениални творби там, кодето най-малко очаквала това.

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!