Факти
Никола Танев (1890-1962)

Издирвани картини на Никола Танев

"Булевард Толбухин - есен", 1946 - открадната през 1999 от къщата-музей на Танев в София.

"Остров Тасос" и още 20 платна на Никола Танев са откраднати на 21 юли 1999 от къщата-музей на художника на бул. "Евлоги Георгиев". Къщата е стопанисвана от НХГ, чийто директор по това време е Ружа Маринска, която е обвинена в пълно безхаберие, тъй като никога не е изпращала искане за охрана до министерство на културата и с това улеснява максимално крадците. Музеят няма охрана, няма сигнализация, само обикновена брава на вратата, през която необезспокоявани от никого минават крадците. След обира Ружа Маринска забранява на служителите си да изнасят информация за случая и обществеността дълго време не разбира за това. Така тогавашната директорка повторно улеснява апашите, тъй като пласирането на крадените произведения е по-лесно, когато евентуалните купувачи не знаят, че картините са крадени.

На 16 август 2005 г. Кирил Христосков, бивш директор на ЦСБОП, съобщава във в. 24 часа, че всички картини са в Лондон, в частен колекционер, чието име на можел да посочи. Той заявява, че информацията му била потвърдена от италиански карабинери.

"Карловски двор" на Никола Танев изчезва от Градската галерия в Провадия през януари 2001 (между 5 и 8 януари) - съобщение на РДВР Варна. По това време картината е оценена между 5 и 6 хил. USD

Една литография на Танев - "Къщата на Ангел Кънчев в Трявна", с размери "колкото ппрозорец" - /по думите на пазача Христо Тончев/ изчезва от резиденцията на царя в село Баня през 2000 г. Кражбата е установена след сигнал на лидера на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, че картините в резиденцията се заменят с ментета. По това време сградата още се стопанисва от Вазовските машиностроителни заводи в Сопот. В открито писмо до медиите Симеон ІІ заявява от Испания, че в резиденцията никога не е имало шедьоври и нищо не липсва, с което делата са прекратени. Въпреки това медиите публикуват интервюта с охраната на резиденцията, гардовете упорито твърдят, че липсват картини, че са останали само рамки. Едната версия казва, че Вазовските заводи са подменяли рамките на картините, но случая до днес остава неизяснен.

Никола Танев, Остров Тасос
Никола Танев, Остров Тасос
Черквата
Черквата
Мотив от Тетевен, маслени бои на платно, 1937 г.
Мотив от Тетевен, маслени бои на платно, 1937 г.
Слънчогледи на червен фон, маслени бои на платно, 69х90 см, 1931 г.
Слънчогледи на червен фон, маслени бои на платно, 69х90 см, 1931 г.
Седяща жена, етюд
Седяща жена, етюд

"Булевард Толбухин - Есен"

Държавата нехае за дареното й имущество от художника Никола Танев

"Започвам да се съмнявам, че този апартамент все още е държавна собственост", каза пред "ТЕМА" Стефан Бошнаков, племенник на големия български живописец Никола Танев. Повече от десет години жилището на художника и съпругата му Димитрия на бул. "Евлоги Георгиев"

№ 89 стои под ключ и се саморазрушава. Семейството завещава цялото си движимо и недвижимо имущество на Института за изобразително изкуство към БАН, като поставя две условия: двамата да живеят до края на живота си в дома, след което апартаментът да се превърне в музей. Години наред волята на дарителите се изпълнява. Жилището на четвъртия етаж е превърнато в истинско интелектуално средище. В него сред нарисуваните от ръката на художника мебели се провеждат литературни четения, музикални вечери и на традиционната тава с тутманик се говори за изкуство, литература, четат се стихове.

Преди петнадесетина години в неохраняваните добре помещения на два пъти нахлуват крадци. Изчезват част от най-ценните картини на Танев. Другата част от наследството му тъне в забрава сред архива на Националната художествена галерия. "Многократно съм настоявал пред Министерството на културата музеят да бъде ремонтиран и пак да отвори врати. Отговорът е - няма пари! Предлагал съм им дори сам да предоставя нужните средства, но и това не приемат. Вече си мисля, че жилището е изоставено умишлено за да смени собственика си след време", смята Бошнаков.

 

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!