ARTPRICEBG В ПРЕСАТА
<< 123 >>
ИЗЛОЖБАТА „ДАЛИ И МАГРИТ. ДВЕ ИКОНИ НА СЮРРЕАЛИЗМА В ДИАЛОГ” ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В БРЮКСЕЛ
 Кралските музеи за изящни изкуства в Брюксел ще покажат повече от 80 произведения от 40 световни колекции. Изложбата, която е опит да представи в диалог двама от най-известните сюреалисти - Салвадор Дали и Рене Магрит, е организирана със съдействието на фондациите „Магрит“ и „Гала - Салвадор Дали“ като включва картини, скулптури, графики, фотографии и архивни документи от световни музея и частни колекции.

„Дали и Магрит“ ще предостави на зрителите възможността да проследят пътуванията на испанския сюрреалист Салвадор Дали и белгийския сюрреалист Рене Магрит от края на 20-те до началото на 40-те години, периода, в който кариерата на двамата художници се припокрива и те показват своите творби в едни и същи изложби. Въпреки че са предприели много различни подходи в своите стилове, и двамата творци са еднакво ангажирани с разрушителното съдържание и идеи, които поставят под въпрос предположенията и провокират въображението.

Двамата се запознават не случайно в Париж през пролетта на 1929 г. И двамата вече са се присъединили към сюрреализма, който по това време, благодарение на енергията на своя идеолог Андре Бретон, придобива статут на международно движение, привличайки все повече и повече поклонници от различни страни в своята орбита. Дали кани Магрит да дойде при него в Кадакес, където отива същото лято. Там Магрит се запознава и с Пол Елюар, Хуан Миро и Луис Бунюел, което може да е повлияло на окончателното решение на въпроса в коя посока трябва да развива своето изкуство.

В бъдеще, пътищата на Дали и Магрит се разминават. Първият, както знаете, е голям почитател на Зигмунд Фройд и шокиращото в изкуството, вторият е много критичен към психоанализата във връзка с изкуството, предпочита поетичните и философски парадокси на метафизичната естетика от Джорджо Де Кирико, когото той счита за свой единствен учител.

Изложбата е посветена на 10-годишнината на музея Магрит, част от комплекса на Кралските музеи за изящните изкуства, където е събрана най-голямата колекция от творби на художника - повече от 230 картини, скулптури и графики.

Пространството, изградено за изложбата, напомня на сюрреалистичните пространства, създадени с бои от Магрит и Дали. В рамките на театрална обстановка посетителите ще разгледат художествения диалог между тези художници, проследявайки общите нишки и творческите различия в техните отличителни произведения. След проучване на галериите, посветени на рисуването, гостите са поканени да си взаимодействат със среда, вдъхновена от Магрит и желанието на Дали да предизвика възприятието. Експозицията ще се проведе от 11 октомври - 9 февруари 2020 г.

Replica breitling watch
.
.
.
.
.
.
Рене Магрит
Рене Магрит
.
.
.
.
.
.
Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!