НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Frieze Лондон събира 164 галерии от цял свят (16.10.2009)

164 топ галерии от целия свят ще подредят произведения на повече от 1000 съвременни артисти на тазгодишния панаир на изкуството Frieze Лондон /15-18 октомври, Роял Парк/. Разположен върху 29 хил. кв. метра, панаирът е едно от най-интересните събития в културния календар на света. Ежегодно колекционери от цял свят се стичат тук, където единствено могат да намерят накуп всички прочути галерии и да закупят последните произведения на световноизвестни артисти, както и да открият някой изгряващ талант, в когото да инвестират. Заедно с тях в града пристигат куратори, директори на музеи, банкови служители, защото от Frieze Лондон попълват своите колекции повечето музеи за съвременно изкуство в света.Всяка година галерия Тейт например избира няколко произведения за своя фонд, като от 2003 досега институцията е похарчила тук около 1 млн. паунда за творби на 45 творци.

Всяка лондонска галерия, която не е успяла да премине бариерата и да се появи със собствен щанд на панаира, се стреми също да привлече надошлите купувачи. Затова културните събития в Лондон през тези четири дена са повече отолкото за месеци наред в дните след приключване на  Frieze.

Освен търговската страна на Frieze, през тази година за първи път  ще бъде преставена огромна изложба на 29 съвременни художници от цял свят, избрани след старателни проучвания. Подобно на биеналето във Венеция това ще е некомерсиално събитие, което се стреми да покаже сегашното състояние на изкуството. Някои от проектите на артистите дори включват публиката в своите пърформанси, други ще издават книги в небето или ще правят портрети на всички посетители, за да ги подредят после в гигантска инсталация.

По традиция скулптурата е представена в специален парк, в който ще могат да бъдат видени някои от нашумелите в последните месеци автори и прозведения в света.

По време на панаира ще бъде раздадена награда на автор, а една от всички 164 галерии ще получи специално отличие и 10 хил. британски лири , което на фона на сумите, които се въртят на панаира, се смята само за  признание, но не и за материална награда.

Един от най-признатите готвачи в света Марк Хикс е поканен да готви в ресторанта и бара на панаира. Той ще предлага селекция от класически британски ястия. Сред тях се неговите фаворити като „реформиран агнешки котлет”,  телешки ребра, сьомга по специална рецепта и различни вариации от стриди.

 

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!