НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Пловдивският кмет вкара изкуството в клозетна война (12.10.2009)

20 полицаи охраняваха откриването на изложбата Желязната завеса - 20 години по-късно в Пловдив. Силите на реда бяха изпратени от кмета на града Славчо Атанасов, който обеща да не допусне чешкият артекстремист Давид Черни в пловдвиска галерия.

Черни е автор на произведението, представящо България като турска тоалетна. Черни разбира се не дойде, а и никой не разбра дали наистина е щял да дойде или това беше просто реклама от страна на организаторите. Така или иначе Пловдив бе въвлечен в клозетна война.

Зам.-кметът по културата Петя Горова донесе подарък за Давид Черни – руло тоалетна хартия, на която е изографисан самия той. На една от карикатурите, с която хората трябва се бършат, Черни пикае над България, на втората – той вече е в бидето.

Тоалетната хартия ще бъде предадена на Черни от друг чешки художник – Рачек, който е резидент у нас. Рачек призна, че е неприятно изненадан от подаръка, но обеща да го предаде на колегата си. Хората на изкуството в града на тепетата бяха силно възмутени от своята община и вече са събрали над 600 подписа из местните артсреди срещу поведението на кмета Славчо Атанасов. Той първо забрани влизането на Черни в пловдивска галерия, после прати въпросния подарък.

Пловдивчани, които откриха първата истинска галерия за съвременно изкуство, Баня Старинна и които ратуват за свобода в арта, се чувстват съсипани от това, че са въвлечени в нова война с Давид Черни.

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!