НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Деймиън Хърст свали с половин милион цената на своя картина (23.10.2009)

 Само преди година Деймиън Хърст счупи рекорда на търговете, посветени на един единствен художник. През септември 2008 той откри аукционът само за свои поизведения, на който продаде 218 творби на обща цена 11 млн. Паунда. До днес това остава абсолютният пик на пазара на изкуството.

В същото врвеме цените отчитаха своя най-голям спад. През 2008 средният процент на парите, спечелени от произведения на изкуството е 84 пъти по-нисък от този на предишните години. Само за два дни обаче  218 произведения на Хърст бяха продадени на цените, на които са се търгували от 1992 до 2008. Всичко изглеждаше сякаш срива на пазара не важи за Деймиън Хърст.
Въпреки това има достатъчно намеци, че и неговите продажби намаляват. Разликата между очакваната цена и тази, на която в крайна сметка произведенията се продават, намалява с всеки изминал ден. Това означава, че пазарът е намерил своето равновесие и истеричните наддавания и изненади вече отстъпват пред нормалната търговия.
От сепетмври 2008 8 уникални произведения на Деймиън Хърст бяха продадени на същите цени, каквите бяха очакванията за тях.
Всички средни цени са паднали значително за тези произведения, които са се появявали на търг през този период. Пеперудите на Хърст например, са продадени с 42% по-ниска цена отпреди, а средния спад на продажните цени е 56%.
Картината „Аз те желая” на Хърст е предложена на търг в Лондон в края на октомври, очакванията варират между 200 000 и 300 000 паунда. През 2004 тази работа е била продадена за 230 хиляди долара, по-късно, през февруари 2009 се предлага на цена 900 хиляди и понеже няма желаещи, водещият започва да сваля цената. Когато стига до 600 хиляди и все още няма желаещи, се отказва. През октомври 2008 пак тази картина бе пробвана отново на търг – на цена 500 хиляди паунда, но отново не се появиха купувачи за нея. Сега цената й е паднала на 200 до 300 хиляди и всички очакват с интерес по-нататъшната съдба на това произведение.
Въпреки всичко цените на Хърст са се покачили с 21% от техните най-ниски стойности преди 6 месеца, пише британският анализатор „АртТактики”. Наблюдателите във Великобритания вярват, че в следващите 10 години той ще остане един от артистите с най-висока важност за пазара на изкуство.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!