НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Забрави своето минало (06.12.2009)

Младият автор Никола Михов показва във фотографска изложба монументалните паметници от времето на социализма в Artnewscafe в Пловдив между 5 и 27 декември. Експозицията вече е показвана на „Месеца на Фотографията” в Лондон , “Zero Budget Festival“ в гр. Вроцлав, Полша, както и в Центъра за култура и дебат”Червената къща” в София, твърдят организаторите.

Заглавието FORGET YOUR PAST /Забрави своето минало/ идва от графит, изрисуван пред входа на дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа.

Автор показва с нескрита тъга как някогашните символи на гордост и власт, сега са запуснати и разграбени. Това не е носталгия по комунистическото минало, а реакция на един млад човек срещу безсхаберието на същите комунисти, построили тези паметници, както и на демократите, разрушили окончателно някои от тях.
В България днес все още стотици монументи на тоталитаризма, някои от тях, правени от най-големите наши скулптори. Никой не знае точния им брой, нито с информация за историята им.

Изложбата разглежда най-внушителните от тях създадени между 1953 - 1985 г. Включени са подробни сведения за архитектите, скулпторите и историята на всеки паметник.

Никола Михов е роден в София през 1982 г. Автор е на самостоятелни изложби в София, Париж, Лондон и Загреб. Участвал е в редица международни групови изложби. Носител на наградата ‘’Фото школа’’ на международното фотографско биенале ''Фодар'' през 2009 г. и на наградата за репортажна фотография от конкурса на Българска фотографска академия през 2007 г. Негови снимки са публикувани във френските списания PHOTO /за любители/ и Responses Photo.

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!