НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Шефът на НХГ уволнен дисциплинарно (19.12.2009)

Борис Данаилов, директор на НХГ, бе уволнен дисциплинарно от Вежди Рашидов на 17 декември 2009. Причината е финансови злоупотреби, макар и не казана директно. Обяснението на министъра е, че Данаилов е допуснал множество нарушения по проекта за Музей на модерното и съвременното изкуство, който през май 2009 спечели субсидия от Европейския съюз. Тогава проектът предизвика бунта на една клика артисти, за които се знае, че са любимци на Софийската градска художествена галерия. До голяма степен този протест бе иницииран от градската галерия, която също се готви за музей и не очакваше първенството да й бъде отнето под носа. Те протестирахар не без основание, и срещу архитектурния проект на Бойко Кадинов, който бе избран за главен оформител на музея поради приятелство от детските години с Борис Данаилов.

Според Вежди Рашидов, Борис Данаилов е похарчил почти двойно повече от необходимите средства за ремонт на третия етаж на галерията. От своя страна, досеташният директор заяви, че парите били разпределени от министър Стефан Данаилов и изобщо не са минали през него. Уволненият намекна, че далаверите са били приеритет на бившия министър, който, бил близък със строителната фирма.

Преди две години при отваряне на досиетата, Борис Данаилов бе обявен за бивш доносник на Държавна сигурност.

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!