НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Държавата връща незаконно придобита картина (29.12.2009)

Държавата връща картината "Пловдив - Диптих" нарисувана от Цанко Лавренов на неговите наследници - дъщеря му Силва Лавренова и внука Лаврен Петров. Произведението виси в коридора, водещ към тоалетните на премиера Бойко Борисов, но е занесено там от неговия предшественик Сергей Станишев. Той пък взел картината назаем от Националната художествена галерия. Проверката обаче доказва, че картината не е собственост нито на Националната галерия, нито се води заведена на някоя партийна организация.

Още през лятото на 2008 във вестник "Труд" дъщерята на Лавренов каза, че през 1976 художникът Светлин Русев взел насила тази и още една картини от дома на Цанко Лавренов, който тогава бил в инвалидна количка. Картините били избрани за подарък за рождения ден на Тодор Живков. Светлин Русев отговори, че картината не е взета насила. На 26 декември темата бе продължена в предаването Отечествен фронт на Мартин Карбовски по Нова телевизия. Тогава премиерът Бойко Борисов заяви, че ако проверка докаже, че картината е незаконно взета, ще я върне на наследниците. "Майка ми е казала чуждо да не пипам" - обясни Борисов и показа, че единственото нещо, с което е украсил своя кът в Министерски съвет са неговите спортни отличия.

Само след ден, на 28 декември 2009, във в. "Труд" Светлин Русев заяви, че картината е платена от партията и затова трябва да има документи. Той добави, че някога художниците, посещавани по подобен повод са чувствали това като чест, а не  като обир. "Дядо ми не беше от тях" - възропта внукът Лаврен Петров пак в Труд, 29 декември. Същият ден комисията от Министерство на културата заяви, че няма документи, които да докажат, че картината е законно придобита и по тази причина тя ще бъде върната на наследниците на Цанко Лавренов. А премиерът Бойко Борисов удържа на думата си.

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!