НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Честват 70 години на Яранов с частна колекция (05.01.2010)

29 картини на Атанас Яранов от частната колекция на собствтеника на хотел „Анел”,  Ангел Симеонов, показва галерия "Средец" на Министерство на културата. С това министерството отбелязва 70 години от рождението на художника /13 юли 1940/.

Починал едва на 48 години /1988/ Атанас Яранов оставя истинска следа в българското изобразително изкуство. Заедно с Димитър Казаков, Генко Генков те изграждат една нова и европейска картина на нашата живопис.

 Произведенията му имат монументален характер и поставят живописта в нови измерения. В тях често се улавя екзистенциализмът на автора, чиято чувствителност го кара да преживява като лична болка жестокостта не само в неговото съвремие, но в митологията и историята. Той кръстосва в своето изкуство всички завоевания на българската култура, пише за него изкуствоведът Диана Попова.

Картини на Атанас Яранов се появяват често на пазара в последните две години, но все още не са намерили своята истинска цена. Според статистиката на artprice.bg в периода 2008-2009 на публични търгове в София са предложени 24 негови произведения, от тях са продадени 9 – предимно рисунки,  като само 2 картини надвишават 1000 лв.

Произведения на Яранов се намират в Националната художествена галерия в София, както и в повечето големи галерии у нас.

Ангел Симеонов, чиято сбирка от картини е избрало Министерство на културата, за да чества годишнината от рождението на Яранов, е сред най-известните наши колекционери. В столичния хотел „Анел” той е подредил част от своята сбирка с произведения на Яранов, Казаков, Генко Генков и мн. др. Ангел Симеонов освен това нашумя в медиите с факта, че е сред новите съседи на експремиера Сергей Станишев – заедно с Ахмед Доган и други заможни българи те обитават кооперация в столичния квертал „Бояна”.

 

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!