НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Художникът Кенет Нолан почина от рак (06.01.2010)
Художникът Кенет Нолан почина от рак
 
На 05.01.2001г. в дома си в Порт Клайд, Мейн (САЩ), почина американския художник Кенет Ноланд на 85 годишна възраст. Неговата съпруга, Пеги Ринс, сподели пред в-к Таймс, че причината за смъртта му е рак.

Известен с абстрактното си изкуство, повечето от картини на Кенет Ноланд попадат в една от четирите групи: кръгове или мишени, раета, обърнато “V”, и с форма на корабно платно. Ноланд, достига първи до формата на корабно платно, като първоначлно рисува серии от симетрични и несиметрични диаманти. В тези картини, ръбовете на платното стават толкова важни колкото е центъра. През 70-те и 80-те неговите форми на платна са изключително неправилни и асиметрични. Това довежда до все по сложни структури на  високо усъвършенстван и контролиран цвят и цялостност на външния вид. През 1964 г. Ноланд заема половината от американските павилиони на Венецианското биенале.

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!