НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Кристиан Болтански с 13 000 кв.метра инсталация в Гран Пале (06.01.2010)
Кристиан Болтански е артистът, избран да направи самостоятелна изложба под стъкления купол на Гран Пале по време на Монумента. Всъщност „изложба” не е точната дума – Монумента е амбициозен проект на Френското министерство на културата, което всяка година кани един световно известен автор да създаде творба за това внушително място с площ 13 хиляди квадратни метра.
Експозицията ще се открие на 13 януари и ще продължи до 21 февруари.
„Публиката няма да стои пред произведение на изкуството, тя ще бъде част от изкуството” – обеща Болтански.
Неговата нова инсталация, създадена за Монумента 2010 е „силно физическо и психологическо преживяване, епизод от поразителни емоции и чувства, изследващи смисъла на човешкото съществуване” – твърдят от Монумента.
Болтански заема мястото на немския артист Анслер Кийфлер, който бе представен на Монумента през 2009, а през 2008 американският скулптор Ричард Сера привлече 141 000 зрители на същото място.
Роден през 1944 в Париж Кристиан Болтански е самоук автор. Без да е завършил специална академия, той става световно известен още през 70те години. Тогава именно Болтански зарязва рисуването и се насочва към различни нови техники и средства – използва филми, фотографии /често от неговото детство/ осветени със слаби електрически крушки напомнящи 40-те години.
Инсталациите му от този сорт се отличават с крехкост, а поетичната слаба светлина от крушките действа като покана за медитация.
Изборът на Болтански за Монумента .ще се отрази на цените на неговите творби, смятат специалистите. Въпреки световната си слава, той съвсем не е сред най-скъпите артисти в света. Неговата инсталация „Паметници”, създадена през 1985 бе продадена в Сотбис за 58 000 и това е най-високата цена за този тип негови произведения. През 90-те творби от същата серия можеха да се набавят за 10 000 долара, твърдят световните дилъри.
Посветил почти изцяло своето изкуство на емоционалния конфликт, който идеята за смъртта поражда у всеки жив човек, Болтански вече обяви своето „Последно произведение”.
То дори беше продадено преди неговия край! От 1 януари 2010 до смъртта си артистът филмира без спиране своята работа в неговото студио и образите се прожектират и остават в пещера в Тасмания. Колекционерът Дейвид Уолш вече откупи творбата, която ще придобие и ще бъде завършена едва след смъртта на нейния автор. В момента Болтански е на 65 години и всички му желаят дълъг живот.
Самият Кристиан Болтански
Самият Кристиан Болтански
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!