НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
10% от световния оборот от търгове идва от принтове на Пикасо и Уорхол (08.01.2010)

Над 5 % от общия световен оборот от продажби на произведения на изкуството идват от офорти, литографии и други типове серийни творби с оригиналния подпис на Пикасо  - сочи статистика на artprice.com.  През 2009 най-добрият резултат в жанра е 150 000 евра за Buste de Femme au Chapeau à Pompons et au Corsage imprimé на търг на 17 юни  на Hauswedell & Nolte в Хамбург.

Почти 60% от почти 9000 подписани  графики на Пикасо, продадени през последните 10 години са на цени малко под 5 000 евра. Купувачите могат да намерят подписани произведения /не просто щампи/ на цени до  2000 евра като например Musicien, danseur et chevre, продадена за 1 191 евра миналата зима на търг в Швеция (Dobiaschofsky Auktionen AG, 12 ноември 2009).

Най-значително повишение на цените на печатните произведения през последните 10 години се отчита при творбите на Анди Уорхол - те бележат 50% увеличение на цената си. В същото време цените на живописните произведения на Уорхол са паднали с 524%  за този период. Между 1000 и 1500 произведения на Уорхол се въртят на търговете всяка година. През 2007 две негови серии от графични творби стигат 1 млн. евра / за всяка/ – най-известната серия, тази с Мерилин Монро /1967/ се продава за 680 000 лири стерлинги на търг на Кристис в Лондон. 10 месеца по-късно 10 принта от серията  „Мао” /1972/ стигат 720 000 паунда пак на аукцион на Кристис в Лондон

Цената на принта, както на всяко друго произведение на изкуството зависи от славата на артиста, темата, размерите, условията и серийния номер. Комбинацията от тези фактори с моментната мода на пазара може да покачи цената на някои принтове до удивителни размери. Въпреки това графиката все още е един достъпен сектор и поради това добър старт за младите колекционери.

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!