НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Сотбис вади монументална скулптура на Джакомети (11.01.2010)
На 3 Февруари (сряда) 2010 г., в Лондон, аукционна къща Сотбис ще предложи за продажба една от най-значимите скулптури на Алберто Джакомети, излизала някога на търг: "L’Homme qui marche I", е творба в естествена големина (183 см.), която се нарежда сред най-интересните бронзови изпълнения на автора. Тя е изпълнена в традиционния за него стил. Появяването й на търг през Февруари ще отбележи първия път в който фигура на ходещ мъж с монументални размери, дело на Джакомети, се предлага на търг след повече от 20 години. Отлята през 1961 г., "L’Homme qui marche I" е оценена за продажба за повече от 12 милиона лири (26 милиона лева). Тази работа ще заема централно място на в търга на Сотбис наречен Evening sale of Impressionist & Modern Art.

Скулптурата е създадена по време на един от най-високо ценените периоди на Джакомети - времто на зрялото му творчество. По това време изображението на стоящ или ходещ човек е било главно за иконографията на артиста. В годините след Втората Световна война неговите фигури са ограничени до тяхната основна форма, изобразявайки една строгост, която олицетворява екзистенциалните тревоги на скулптора и отразява самотното и уязвимо човешко състояние. "L’Homme qui marche I" пресъздава експериментите на Джакомети с човешката форма в най-висша степен, комбинирайки монументалност и внушителни размери с богат изказ на повърхността. Улавяйки момент от движението на фигурата, Джакомети създава същевременно просто изображение на един обикновен мъж и могъщ символ на човечеството.

Скулптурата е създадена като част от обществен проект, който Джакомети е упълномощен да направи за Чейз Манхатан Плаза В Ню Йорк. През 1956 г., комисияот уредници на музеи и главни фигури от ръководното общество в Ню Йорк и Бостън избират Джакомети пред Алексндър Калдер и Исму Ногучи за произведението, планирано да бъде първия модернистичен проект на открито във финансовия район на града. В подготовката за него, твореца изготвя множество скулптури от които само една малка част достига до нас, сред тях е и „L'Homme qui marche I”. В последствие Джакомети изоставя проекта.

Скулптора отдава голямо значение по време на моделирането на "L’Homme qui marche I", по този начин той придава пулсираща енергия и уникална жизненост на метала. Богатото третиране на бронза, неговите вдлъбнати и изпъкнали форми, създават динамична повърхност която позволява играта на светлини и сенки по такъв начин, че те стават част от самата творба.

Други образци на тази скулптура се съхраняват в по-големите музейни колекции, като тези на Carnegie Institute, Питсбърг и на Галерия Albright-Knox Art в Бъфало.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!