НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Картини на Генко от частни колекции в Райко Алексиев (13.01.2010)
От 15 януари до 15 февруари столичната галерия Райко Алексиев представя изложба на Генко Генков - един от най-силните български живописци в цялата ни артистория. Картините са избрани изключително от частни колекции и от сбирката на неговото семейство, което е и инициатор на експозицията. Галерията показва творби само от 80-те, 90-те  и създадени след 2000 (т.е. след като Генко е бил около 60 и нагоре). В представянето чувствително липсват произведения то ранния и зрелия период на живописния гений, които са изключително важни при подреждането на една голяма изложба.
 
Популярен предимно със своите пейзажи, Генко Генков остава и ненадминат майстор на голото тяло и портрета – жанрове, които експозицията застъпва сериозно.В нея са включени всички видове ппроизведения на автора - голи тела, пейзажи, непоказвани портрети и рисунки.
Макар и създадени след най-ярките му творчески години, произведенията на Генко Генков запазват своята емоционална наситеност. Различен както с гения си, така и с буйния си темперамент, наричан често „луд”, Генко остава един от най-чистите автори в нашето изкуство – човек, който никога не проявява дребнавост или андрешковска пресметливост – нито в живописта, нито в живота си.
За съжаление след неговата смърт фалшификати на картините му заляха пазара. Дъщеря му Евгения обвини всички тръжни къщи в продажба на ментета. В оттговор повечето артдилъри свалиха картините на Генко от своите аукциони. С изключение на Аполон и Меркурий, никой не желае да продава произведения на Генко. Не след дълго столичен вестник публикува новината, че Генкова искала по 800 лв от търговците, за да каже, че някоя картина е на баща й.
Според сайта на Евгения neegenko.com eдинственият критерий за автентичността на едно произведение на Генко Генков, е документ от или от дъщерята, или от СБХ. Затова и вероятно съюзът е сред организаторите на тази изложба.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!