НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Червеното е най-рентабилният цвят в изкуството (04.02.2014)


Картините, които включват червен цвят имат повече шансове да достигнат високи цени, твърди експертът на „Сотбис” за модерно и съвременно изкуство Шайън Уестфол. Според нея, колекционерите откликват емоционално на червения цвят, а това се отразява доста добре на артпазара. 

 

 

Червеното учавства в четирите най-значителни произведения на предстоящия търг на „Сотбис” и  съответно, цените им са подобаващо високи. На 12 февруари в Лондон ще бъде разиграна картината на Герхард Рихтер „Жезъл” с начална цена 15 млн. паунда. Друг хит на търга е „Мао” (на червен фон) на Анди Уорхол с очаквана цена между 5  и 7 млн. паунда , както и ярко червена рабта на Алберто Бури, кръстена „Розова пластика” (Rosso Plastica) за 3 млн. паунда. Можете да прочетете повече за пазара на произведения на Анди Уорхол и любопитни факти за него тук и тук. Картина без заглавие на Си Туомбли, която често е описвана като „най-червената от всичките му работи” пък се предлага за 7млн. паунда.


Това е цветът, който всички носим във вътрешността на телата си, който плува в нашите вени” – казва един от най-известните съвременни скулптори Аниш Капур.

 

Значението на червената багра за пазара бе забелязано първо при продажбите на произведения на Пит Мондриан. Творбите му, включващи вълшебната багра са най-желани от колекционерите.  Преди година „Сотбис” постави рекорд за творби на модерниста, като продаде за 12 млн. долара неговата „Композиция с червено, жълто и синьо”.

 

Според експерта на „Кристис” Брет Горви, червеното е най-рентабилният цвят в изкуството. Доказателство за това е и рекордът за 2011 г. – картината „Червено, оранжево, жълто” на Марк Ротко, продадена за  86,9 млн. долара. Четири от петте най-скъпи творби на Герхад Рихтер също включват този цвят.


Филип Хук от „Сотбис”  твърди, че червеното има необикновена сила, защото прави живописта едновременно пикантна и въздействаща. „Червеното е най-емоционалният цвят в изкуството” – твъди Шайън Уестфол. В Китай дори се смята, че баграта носи късмет. Според нея финансовият успех на червеният цвят в последните години трябва да се търси именно в нашествието на китайски колекционери на пазара. „Купувачи от Азия все по-активно участват в нашите търгове. Дори да не спечелят някое произведение, тяхната игра определено вдига цените”-обяснява Уестфол.

„Розова пластика” на Алберто Бури се предлага за 7 млн паунда
„Розова пластика” на Алберто Бури се предлага за 7 млн паунда
Служители на „Сотбис” носят картината на Уорхол „Мао”, на заден план творбата „Жезъл”, Герхард Рихтер
Служители на „Сотбис” носят картината на Уорхол „Мао”, на заден план творбата „Жезъл”, Герхард Рихтер
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!