НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Откриването на изложбата КОЛЕКЦИЯТА. НОВИ ПОСТЪПЛЕНИЯ 2008 - 2009 (18.01.2010)

Най-новите постъпления във фондовете Живопис, Графика, Скулптура и Съвременно изкуство, постъпили през последните две години като откупки или дарения ще бъдат представени в Софийската градска художествена галерия.Откриването на изложбата КОЛЕКЦИЯТА. НОВИ ПОСТЪПЛЕНИЯ 2008 - 2009 е на 19 януари, вторник от 18.00
часа.

През 2007 година галерията реализира първите след повече от 15 години откупки на художествени произведения с подкрепата на Софийска община. Оттогава всяка година с прецизна селекция фондовете на музея се попълват с различни по характер творби. Даренията от автори и наследници също са важен източник за обогатяване на колекцията.

Един от най- интересните автори от началото на 20-ти век е училият в Прага и Виена скулптор Кирил Шиваров(1887-1938). Бронзовите фигури "Молещата се" и "Каин" са акцент в настоящата изложба. Също така намира мястото си в музейната експозиция и шедьовърът "Христос" (ок.1936г) на  световно- известният български скулптор Асен Пейков (1908-1973). Към тези произведения трябва да добавим  пластиките на Боян Райнов, композициите на Снежана Симеонова и Рая Георгиева, Портретът на Емилиян Станев от Величко Малакчиев и двата гипсови  ескиза на Галин Малакчиев.

Сред класическите примери на българската модерна живопис са картините на Никола Бояджиев и Константин Трингов. Графика- Румен Скорчев, Явора Петрова и Анастасия Панайотова. Живопис- Светлин Русев "Пиета", Славка Денева, произведения на Атанас Пацев, Петър Дочев, Андрей Данаил, Кольо Карамфилов, Едмонд Демирджиян, Димитър Арнаудов, Динко Стоев, Греди Асса. Сред най- младите поколения живописци са: Михаела Власева, Виолета Танова, Деян Янев и Иван Костолов.

Във Съвременно изкуство място намират работи на Калин Серапинов, Васил Симитчиев, Красимир Терзиев, Сашо Стоицов, Иван Мудов, Викенти Комитски, Красимир Кръстев- Расим и други.

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!