НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
"Спасителят на света" на Леонардо е вече в частна колекция (07.03.2014)

Живописта  "Спасителят на света" (Salvator Mundi), която от 2011 г. се приписва като творба  на Леонардо да Винчи,  е била обявена за продажба за сума между 75 до $ 80,000,000 долара. Това съобщават вестниците ArtsBeat Llog и The New York Times, позовавайки се на лондонския арт дилър Антони Крайтън - Стюарт, посветен около някои от подробностите за продажбата.

Според изданието, сделката се е състояла през май 2013 г.,  с участието на къщата Сотбсарт и дилърите Александър Париш и Роберт Симон, които не са съобщили името на новия собственик. Самият Симон в отговор на журналистическо питане е съобщил, че картината "вече не е на разположение".

Живописта с размери 47 на 66 см е изработена с маслена боя върху дървена плоскост. Картината е възстановена от повреди и реставрирана няколко пъти, което води до изгубена представа за оригиналната й форма. В резултат на това от 1900 г. насам се е смятало, че представлява копие от Джовани Болтрафио - художник, обучен в ателието на Леонардо (според някои предположения на четката на Болтрафио принадлежи  например  " Madonna Litta " от Ермитажа).

Въпреки това, след почистването и редица други изследвания, проведени от Симон и други историци на изкуството, е установено, че това е оригиналната Леонардова версия на "Спасителят на света". Редица от най-авторитетните критици са съгласни, че образът на Христос със сфера от кристал в лявата ръка е нарисувана от Леонардо. През 2011-2012  картината е била изложена в Националната галерия в Лондон и Музея на изкуствата в Далас, който дори се опита да я закупи.

Леонардо е нарисувал "Спасителят на света" между 1506 и 1513 година по заповед на краля на Франция - Луи XII. Известно е, че в средата на XVII век живописта е била собственост на английския монарх Чарлз I; а през 1763 г. картината е била продадена от сина на херцога на Бъкингам. Следващият път, когато живопrста се показва на бял свят, е през 1900 г., когато е била купена от британски колекционер сър Фредерик Кук.

За много дълъг период авторството на творбата е било забравено  или е било считано, че това е просто някое от няколкото копия на известни произведения на Леонардо. През 1958 г. картината дори е била продадена от колекцията на Кук само за 45 паунда. През 2011 г. обаче,  когато е било обявено намирането на изгубения Леонардов Христос, творбата е била оценена за най-малко за 200 милиона.

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!