НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Живопис, писма и рисунки на Ван Гог в Лондон от 23 януари до 18 април 2010 (22.01.2010)

Кралската академия на изкуствата в Лондон ще покаже една забележителна изложба с творби на Винсент Ван Гог (1853 – 1890). Във фокуса на изложбата ще бъде удивителната кореспонденцията на художника. Над 35 оригинални писма, рядко показвани пред публика  поради своята крехкост, ще бъдат изложени в главните зали на Burlington House, заедно с около 65 картини и 30 рисунки. Така изложбата ще предложи уникалната възможност да се вникне в сложното съзнанието на Винсент ван Гог. Това ще бъде първата голяма негова изложба в Лондон след повече от четиридесет години.

 

С уговорката да заеме почти всички писма от изложбата, музея на Ван Гог в Амстердам, е предоставил други дванадесет важни негови картини. За осъществяването на изложбата са заемани творби и от музея Крьолер-Мюлер в Отерло, Метрополитън музей на изкуствата в Ню Йорк, Музея за изящни изкуства в Бостън, Джон Пол Гети музей в Лос Анжелис, както и от други музеи и частни колекции по целия свят.

 

 Роден в Зундерт, южна Холандия през 1853, Ван Гог е второто от шест деца на протестантски пастор. В годините около пубертета, той работил за фирма на търговци на изкуство в Хага и Лондон, преди да стане мисионер работник. Кариерата му като художник започва едва през 1880 г., когато е 27 години. По време на своята десет годишна творческа кариера,  прекъсната трагично от неговото самоубийство през 1890 г., той произвежда над 800 картини и 1200 рисунки.

 

По-голямата част от писмата на Ван Гог са писани до брат му Тео, който е търговец на изкуство и поддържа Винсент по време на трудната му творческа кариера. Винсент също пише и до други членове на семейството, както и до сестра си Вилхелмина. В различни фази на живота си художникът кореспондира и с Антон ван Рапард, Емил Бернар и Пол Гоген.

 

Оригиналността на идеите му относно изкуство, природа и литература, комбинирани с неговото дълбоко разбиране на тези теми, прави писмата на Ван Гог много повече от личен израз на чувствата: те достигат статут на голяма литература. Всички те създадат един "Автопортрет" на твореца и ни разкриват начините, по които Ван Гог се определя като художник и човешко същество.

 

Акцентите на изложбата ще включват: „Автопортрет на един художник ” (1888) и "Жълтата къща” (1888) от музея на Ван Гог в Амстердам, „Натюрморт: маса с лула и лук” (1889) от Крьолер-Мюлер музей в Отерло; „Столът на Винсент и неговата лулата” (1888) от Националната галерия в Лондон и „Парка в Арл” (1888) от Колекцията Филипс, Вашингтон.

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!