НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Уникалният скулптор Рон Муек показва нови творби в пътуваща изложба (25.01.2010)

Националната галерия на Виктория в Мелбърн представя голяма изложба с творби на  международно признатия скулптор Рон Муек - известен със  изключителната реалистичност на произведнията си. Тази изложба включва дванадесет негови пластики, като  четири от тях са нови. Това е най-голямата и мащабна изложба на Муек правена някога в Австралия.


Франсис Линдзи, заместник-директор на галерията, каза: "След драматичната си поява на международната арт сцена, Муек продължи да смайва публиката със своите реалистични, фигурални скулптури и сега заема уникално и важно място в областта на международното съвременното изкуство."

Скулптурите на Муек варират от дяволити изображения на детската невинност до проницателни наблюдения от сцената на живота: от раждане до юношество, средна и напреднала възраст и дори смърт. Много от тях са единични фигури, психологически портрети на емоционално напрежение и  изолация.

Изложбата се сдобива  от австралийски и международни колекции с акценти, между които са: "Маска II” („Mask II” ), 2001/02, "Човек в лодка" ("Man in a Boat"), 2002, "Стара жена в легло" ("Old Woman in Bed" ), 2000/02, "Дивак" ("Wild Man"), 2005, "Две жени" ("Two Women"), 2005, "В леглото" ("In Bed"), 2005 и благодарение на щедростта на частен колекционер от Съединените щати, творбата "Мъртъв баща" ("Dead Dad" ), 1996/97. В допълнение към тях има няколко нови творби, създадени специално за тази изложба.

В началото на кариерата си роденият в Мелбър - Муек ( р. 1958) изработвал кукли, обаче от 1997 г. насам е изцяло посветен на своите скулптури. През 1996 г. той е "открит" от британския рекламен експерт Чарлз Саатчи, който включи скулптурата "Мъртъв баща"  в историята, правейки от изложбата на Муек през 1997 г. истинска сензация.

Муек бе представител на Австралия на Венецианското биенале през 2001, където привлече световно внимани с своята 4,5 метрова скулптура, "Клекнало момче" ("Crouching Boy"). От тогава той се превърна в едина от най-значимите фигури в света на съвременното  изкуство.

В момента негови творби са притежание на колекциите на Художествената галерия на Нов Южен Уелс, Националната Галерия на Австралия, Националната Галерия на Виктория, Художествената Галерия в Куинсленд и Галерия МакКлиланд.

 

Изложбата на Рон Муек в Националната галерия на Виктория ще продължи от 22 януари до 18-ти април 2010 година, след което ще може да бъде видяна в Художествената галерия в Куинсланд от 8 май до 8-ми август 2010 година и накрая ще гостува на Художествената Галерия в Кристчърч от 30 септември до 23-ти Януари 2011.
Two Women
Two Women
In bed
In bed
Crouching Boy
Crouching Boy
Wild Man
Wild Man
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!