НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба "Шитите" на Моника Попова (09.02.2010)

Изложбата на Моника Попова "Шитите" ще бъде представена в галерия "Сариев"- Пловдив от 09.02. - 13.03.2010г.

Галерия "Сариев" работи с Моника Попова още от създаването си през 2004г. Тя участва в повечето сборни изложби на галерията и преди две години организира самостоятелната си изложба „Ако така ми действа  любовта” (керамика). Моника Попова е  един от творците, които Галерия Сариев включва в новата си галерийна политика за представяне на съвременно изкуство като художник с рефлексия и адекватен на съвременното мислене изразен език.

ШИТИТЕ e изложба живопис (платна, акрил, масло и бродерия). Селекцията на галерия Сариев обръща внимание на специфичния изобразителен език на авторката чрез ехника на шиене, бродиране. В изложбата са включени както нови творби, така и вече познати от предишни изложби, сред които "Еросът на невъзможното", "Въздухът на въздуха" и др.

Моника Попова е автор с изявена склонност към анализиране на подсъзнателното,  към  експресивната, разкъсваща и необуздана емоция и с драстичните връзки между образите. Шиенето/ бродирането в нарисуваните й със замах  живописни платна  има особена роля за акцентуване на определена емоция, за въвеждане в тайнството на джендър опозицията мъжко - женско и за подчертаване на личното й чувство за отминаващо време. Шиенето е бързо, с голяма игла и дебел конец, тропосване. То е мъжкото начало, алюзията за покорителя, за авантюриста. Графично напомня за уличната субкултура, за временното спиране и нетърпението. Бродирането е ритуално женско занимание, изискващо търпение и смирение, признание за подчиненост и отделяне от случващото се. Но при Моника бродирането е негобленно, неприлежно запълване за подчертаване на личността, а не за отделяне от нея. Шитото в картините следва женската й интуиция за създаване на собствена процесионалност и йерархия в нея.

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!