НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
255% по-високи обороти на пазара на съвременно изкуство (19.02.2010)
 
255%  по-високи обороти на пазара на съвременно изкуство отчитат двете най-големи световни тръжни къщи Кристис и Сотбис в сравнение с данните от февруари 2009 – съобщава най-големият артсайт  www.artprcie.com
 През този месец те са реализирали продажби в този жанр за 79.5 млн  в сравнение с 22.3 млн изкарани по същото време на 2009 – пак в съвременното изкуство. С това артпазарът потвърди своето окончателно възстановяване от глобалната икономическа криза.
Добрата картина започна да се оформя още през ноември 2009 когато произведението на Анди Уорхол 200 One Dollar Bills утрои сумата за която се предлагаше и стигна 39 милиона долара на търг на Сотбис в Ню Йорк. След това логично дойде големият успех на търговете посветени на Импресионизма и Модерното изкуство в Лондон, където Крачещият Човек на Джакомети безапелационно разби всички досегашни рекорди и със своите 58 милиона паунда стана най-скъпо продаденото произведение на изкуството.
В същото време търговете за съвременно изкуство през миналата седмица пък се превърнаха в рекордни по отношение на броя на продадените произведения – 96% успеваемост за Сотбис и 91 % за Кристис.
Победата дойде за Сотбис на 10 февруари  с търг, наречен Zero посветен на 49 шедьовъра от частна колекция. Най-голямото преимещество беше, че бе извадена цялата колекция в нейната цялост, завършеност. Нито едно от произведенията вътре преди не е било предлагано за продажба. т. Нито едно от произведенията вътре преди не е било предлагано за продажба. Zero генерира 23.9 млн паунда и 19 нови рекорда на цените на различни автори. Картина на Ив Клайн достигна 3.2 млн паунда, работа от мед на Лусио Фонтана – 3 млн.
На следващия ден, 11 февруари, Кристис реализира продажби за 39 млн паунда – в сравнение със 7 милиона по същото време миналата година. Четвърт от печалбата дойде от продажба на произведения на Ив Клайн. Две негови произведения се продадоха на цени от 4 млн и 5.8 млн паунда.
След 11 месеца криза артпазарът се надига – заключава artprice.com
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!