НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Китаец е третият най-скъп художник в света (01.03.2010)
Един от най-скъпо продаваните художници за 2009 в света е китаецът Ци Бай Ши (1864- 1957). Той бе класиран на трето място след Пикасо и Уорхол (На първо и второ място за 2009 : Пикасо и Уорхол)по брой и цени на продадени произведения през миналага година.
За първи път китайски художник се изкачва толкова високо в класацията на световните търговски къщи и този факт е на път да промени изцяло световната конфигурация на пазара.
Важно е да се каже, за момента възходът на Ци Бай Ши е изцяло местно явление и само почива на данни от източния пазар. Британските, американските и френските търгове нямат никакъв принос към това. Платната на Ци Бай Ши постигат своя зашеметяващ търговски успех в триъгълника Пекин-Хонг Конг-Шанхай, който вече се налага като азиатски еквивалент на оста Ню Йорк-Лондон-Париж. Творбите на Ци Бай Ши започнаха своя път към върха с развитието на китайския пазар на картини от 2004 насам.
Въпреки че е чужд на западните колекционери, Ци Бай Ши е добре познат в арт гилдиите. Пабло Пикасо е смятал Ци Бай Ши за „най-великия художник на ориента”. Той успява да впечатли много авангардни артисти и мислители с модерността и добре премерената простота на образите си.

Ци Бай Ши е единственият артист сред дестте най-продавани автори, чиито творби инкасират по-високи печалби през 2009 в сравнение с 2008 г. (+73%). Всичките му пазарни показатели са на зелено: годишният процент на продажбите му е скочил с 240%, а ценовият индекс на творбите му е с 29% нагоре.
Тази тенденция до голяма степен се дължи на проведения на 22 ноември 2009 г. от Поли Интернешънъл търг. На тази дата серията от рисунки, озаглавени „Цветя и насекоми“, се продаде за рекордната цифра от 12 470 000 долара. За кратко Ци Бай Ши завоюва титлата „най-скъп китайски артист“, сваляйки от трона популярни свои съвременници като Ю Мин Джун и Чен И Фей. В рамките само на един ден обаче тази титла му бе отнета от шестметровата стенопис „Осемнайсетте просветлени” на стария майстор пейзажист Ву Бин, творил по време на династята Минг, която се качи до петократно по-висока от първоначалната си цена – 22 100 000 долара.

Въпреки този единичен рекорд на Ву Бин, Ци Бай Ши остава най-добре продаваният китайски артист за 2009 и третият в света в същата класация.

Виж още: Ци Бай Ши (1864-1957)


Qi Baishi
Qi Baishi
Qi Baishi
Qi Baishi
Qi Baishi
Qi Baishi
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!