НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
„Връщане на времето” с необичайна инсталация от Алис Андерсън (02.03.2010)
От 2 март до 24 април 2010 г., френско-алжирската художничка Алис Андерсън (р.1976 г.) ще изпълни помещенията на галерия „Riflemaker”, намираща се в престижния лондонски квартал Сохо, с хиляди метри коса, като част от инсталация, включваща филм, скулптури и фотографии, базирани на измислени детски спомени.

За Андерсън, спомените могат да бъдат описани като реконструкции, често деформирани до такава степен, че всеки от тях да се превръща сам по себе си във фантастика.

Андерсън използва восъчни кукли и марионетки за да възстанови своето детство, чрез повторното пресъздаване на спомените си. Отправна точка на изложбата в „Riflemaker” е девет минутният филм на художничката - "Нощта в която се превърнах в кукла" (2009 г.). В него младо момиче спира да се храни, движи и говори, докато постепенно се превръща в кукла, за да зарадва майка си . Във филма ставаме свидетели на безплодните опити на майката да общува с момичето. Филмът разглежда темата за отхвърлянето на майката и е описан от Андерсън като автобиографичен, която смята, че автобиографията, често може да бъде чиста фантастика.

През 2006 г. художничката работи с Мадам Тюсо за да направи 50 см. восъчен модел на себе си. Завършването на този проект поставя началото на текущия цикъл от произведения, включващи и фотографските серии, "Master Puppet", с участието на Андерсън и „The Dolls’ Day” (2008), чието име е взето от детски роман на Карин Кадби.

Алис Андерсън е родена във Франция. Когато е на три годишна възраст, нейната майка  от алжирски произход и баща й се разделят. Бъдещата художничка и майка й напускат Англия, като на Андерсън и се забранява повече да споменава държавата или баща си. Именно това е момента, в който Андерсън започва да съчинява истории и да рисува картини свързани със семейството й. По-късно тя учи изобразително изкуство в „Beaux-Arts”, Париж, а след това в „Goldsmiths”, Лондон. Художничката сподел, че се е преместила в Лондон напук на майка си.

Произведения на Алис Андерсън са били излагани в „Tейт Модерн”, центърът „Помпиду”, Гранд Пале, музея Леон и музея Мудам. Наскоро тя направи инсталация, включваща три хиляди метра червена коса, минаваща през помещенията на три различни места – в музея на Пикасо в Париж, във Фрак Пака и в Националния музей на Марк Шагал, като по този начин образува една гигантска инсталация наречена „Рапунцел”. В галерия „Riflemaker”, косата ще излиза през прозореца на сградата, намиращ се над входа на галерията, и ще влиза обратно през прозорец на първия етаж.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!