НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Слабите позиции на еврото засилиха негативните тенденции на пазара на изкуство в Европа (06.02.2015)
 Негативните тенденции на европейския арт пазар се засилват с отслабването на еврото спрямо американския долар. За последните шест месеца общата валута на Европа изгуби 16% от своята стойност и това даде предимство на американските купувачи.

Експерти по продажбите на изобразително изкуство недвусмислено започнаха да припомнят времето от началото на XX в., когато американски индустриалци пътували из Европа и изкупували колекциите на обеднели аристократи.

Информационните агенции отбелязват и стабилните позиции на британския паунд спрямо еврото, което от своя страна благоприятства колекционерите и арт дилърите от Англия, които използват слабата евровалута и купуват произведения на изкуството на континента, а след това го препродават за долари или лири.

При това положение европейските и руските колекционери ограничиха участието си в аукционите, изчаквайки стабилизиране на еврото и рублата.

Според наблюдатели, по време на „руския” търг, който беше проведен през ноември 2014 г. в Sotheby’s London бяха продадени едва 32% от лотовете, което е спад с над 50% в сравнение с аналогичния аукцион, който се състоя през ноември 2013 г. Тогава бяха купени 74% от предложените в каталога творби. Днес може да се каже, че практически руски купувачи на пазара няма. Причините са много, но една от тях безспорно е кризата в отношенията между Русия и Украйна и последвалият спад на рублата.

Според агенцията, друга причина е намерението на Европейската централна банка, обявено на 22 януари тази година, всеки месец да изкупува облигации на стойност 60 млрд. EUR, за да подкрепи икономиката на Стария континент. Тази новина отслаби еврото и веднага рефлектира върху пазара на изкуство.

Разбира се, в този случай не става дума за колекционерите от най-високо ниво, които отдавна са „застраховали” авоарите си в далеч по-стабилни от руската валути, но експертите смятат, че и те ще изчакват само изгодни сделки. Според Сандра Недветская, бивш директор на Christie’s Russia, която ще наблюдава големите търгове на сюрреалисти, импресионисти, съвременно и следвоенно изкуство, които започнаха от 3 февруари в Ню Йорк и Лондон, „Винаги когато има криза, има и възможности...”

Препоръките на арт специалистите са, че сега е моментът да се инвестира в качествено европейско изкуство и да се търси неговата реализация отвъд Океана.

 

TEFAF-Report-2014-Value-v-Volume-annotated
TEFAF-Report-2014-Value-v-Volume-annotated
TEFAF-Report-2014-Value-v-Volume-annotated
TEFAF-Report-2014-Value-v-Volume-annotated
Henri Matisse’s Odalisque au Fauteuil Noir fetched
Henri Matisse’s Odalisque au Fauteuil Noir fetched
Le Baiser, by Henri de Toulouse-Lautrec
Le Baiser, by Henri de Toulouse-Lautrec
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!