НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Картина открита в дома на българин починал във Вашингтон, се разиграва на търг (04.03.2010)
Картина, намерена в дома на българин, починал във Вашингтон, е сред хитовете на търга на Галерия „Куинс” в градчето Фолс Чърч, щата Вирджиния на 6 март 2010г.-съобщи Ню Йорк Таймс. Според Матю Куин – собственик на галерията - платното е открито в мазето на къщата. Сцената, изобразяваща пространството пред някаква страноприемница, е нарисувана в характерния за фламандския художник Давид Тение Младши (1610-1690) стил. На рамката е изписано името на Тение, но в долния десен ъгъл се появяват инициалите М. Х., което кара специалистите да мислят, че авторът е Матеус Хелмонт (1623- 1679), последовател на Тение.

Другата находка на търга е на големия фламандски график Оноре Домие (1808-1879). Творбата най–вероятно е подготвителна скица, нарисувана с масло върху дърво, преди художникът да създаде живописната си серия, озаглавена „Колекционерът на графики”. Матю Куин, основен съдружник в галерия „Куинс”, твърди, че е бил впечатлен на мига от изключителното качество на картината, предложена на консигнация от жена от Вашингтон. Ентусиазмът на Куин се споделя от компетентни европейски колекционери, които са привлечени от изящната техника на художника. Макар и неподписана, творбата носи белезите на характерния за Домие стил. Френският майстор, създал над 4000 литографии, рядко е посягал към живописта и живописните му произведения почти не са излагани приживе.
Засега обаче няма твърди доказателства, че авторът е Домие. „Подписана картина на Домие”, казва Куин, „ може да достигне цена от 60000-80000 долара, но без доказан произход вероятната й стойност е между 6000 и 8000 долара.”

Вероятната Картина на Оноре Домие
Вероятната Картина на Оноре Домие
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!