НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Смъртта ни плаши, но и ни удивява (10.03.2010)

От 3 февруари до 28 юни 2010 година музей Мелол, ще приюти една експозиция от около 160 произведения с наименованието „Това е животът”. Селекцията представя добре познати художници. Темата на изложбата е свързана изцяло с влиянието на смъртта и суетата от Античността до днес.

Изложени са предмети, скулптури, видеа, фотографии, бижута и платна на Караваджо, Франциско де Зурбаран, Джовани Мартинели,Жорж Брак,Бернард Бюфе, Жан Елион, Денис Лаже, Ян Пей Минг, Николас Рубинстайн, Жан Мишел Арберола, Пол Сезан, Антонио ди Переда, Пиер и Жил, Деймиън Хърст, Пикасо, Анди Уорхол и др.

Още от Античността мотивът за смъртта занимава човешкото съзнание. Латинският израз „Memento Mori”, означаващ „Не забравяй, че ще умреш”, е доказателство за това.

През Средновековието смъртта е неизменна чест от ежедневието. През XVII век заедно с Реформацията, идваща от северните европейски страни, се появява и темата за суетата и свързаните с нея кодове и символи.

Днес суетата се разпростира навсякъде около нас: в модата, музиката, рекламите и дори на улицата. Бижута, дрехи, аксесоари, всичко това са само някои от израженията на диктатурата на лукса, която властва над идентичността ни.

Експозицията „Това е животът”, която събира съвременни художници с майстори от Античността, Средновековието и Ренесанса, се опитва да ни сближи с единственото неизбежно нещо в нашия живот, представяйки скелета и черепа по един начин изпълнен с естетика.

Тези творби подканват зрителя да се замисли с ирония и добронамереност за общата ни човешка съдба.

Antonio de Pereda
Antonio de Pereda "The knights team"
Caravage
Caravage
Georges Braque
Georges Braque "Studio with skull"
Andy Warhol
Andy Warhol "Skull"
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!