НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Живот като приказка (15.03.2010)

Излязла сякаш от някоя приказка, съдбата на българския художник Борис Георгиев завладява читателя с вълнуващи истории за пътешествия до далечни и екзотични страни, романтични преживявания и срещи с изключителни личности.

Талантливият художник Борис Георгиев, роден през 1888 г. във Варна, с помощта на спонсори успява да завърши живопис в художественото училище в Санкт Петербург при световно известния художник Николай Рьорих. Продължава образованието си в Мюнхен, Германия. Пътувайки посещава много европейски държави и се запознава с редица известни личности. Сред тях срещаме имена като Алберт Айнщайн – физик и нобелист, учителя Петър Дънов и индийския поет и философ Рабиндранат Тагор.

След като художникът получава лична покана от Тагор, през 1931 г. той заминава за Индия, където остава до 1936 г. Това е най-вълнуващия период от живота му. Тук Борис се запознава със световно известни личности като Махатма Ганди, Джавахарлал Неру и жена му Кастурибай и младата Индира Ганди, като увековечава тези срещи с техни портрети в скицника си.
 
Кариерата му в Индия тръгва стремително нагоре и той прави портрети на влиятелни личности като вицекраля и неговата съпруга и много видни индийски аристократи. Индия е и мястото където Борис среща голямата любов на живота си, принцеса Амрит Каур от царството Капуртал в Пенджаб.
 
Тя е от така наречената изпаднала от трона аристокрация, защото баща и е приел християнската вяра. Освен изключително красива, принцесата е борец за граждански права и съратник на Махатма Ганди. След поемането на властта от Джавахарлал Неру, амбициозната Амрит Каур става министър в неговото правителство.
 
Гнездо на любовта между индийката и българина става нейната резиденция в Симла, намираща се на 2500 метра надморска височина. Там двамата прекарват сезона на тропическите дъждове. Следва тяхното незабравимо пътешествие из Хималаите за което художникът винаги си спомня с носталгия и сълзи в очите. На своята любима Борис рисува множество скици и портрети.
 
Неодобрявайки тяхната връзка, близките на принцесата настройват влиятелните кръгове в Делхи, Бомбай и Калкута срещу художника. Въпреки силните си чувства към българина, Амрит е принудена да остави своя любим заради амбициите си в политиката и решението си да работи за просперираща и независима Индия. Но това не става причина за прекъсването на тяхното приятелство, което продължава до края на живота му.
 
През 1936г. Георгиев се завръща в България. Като причина за своите многобройни пътувания той сочи материализма на епохата и разрушаването на свещените ценности „...аз потърсих убежище в живота на скитник. Пътувах по всички континенти за да опозная изкуството и историята на човешката цивилизация, да изследвам обичайте и нравите на народите, да се насладя на творенията на природата и да потърся приятели.”
 
Художникът умира през 1962 г. на 74 годишна възраст.
 
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!