НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Наши артисти в музея за съвременно изкуство в Тайван (15.03.2010)
Музеят за съвременно изкуство (MOCA) в тайванската столицаТайпе представя изложбата на живеещите в Париж български артисти Нина Ковачева и Валентин Стефанов.

Техните видеоинсталации посрещат публиката, прожектирани на огромна видеостена пред музея. Четири от залите на МОСА са отделени специално за видеоарта на бъгарските артисти.

Нощем две от видеоинсталациите пък ‘изгряват’ на прозорците на сградата и привличат тълпи от случайни минувачи.

Експозицията, озаглавена Surplus Enjoyment („Излишък от наслада”), е на разположение на зрителите до 25.04. 2010 г. Тя се състои от 6 видеоинсталации, две от които - The other – no other than the self („Другият – не друг а азът”) и The World is Too Much With Us II („Все преследва ни светът ІІ”), са създадени специално за събитието и се показват за пръв път.

Проектите на Ковачева и Стефанов разкриват една плодотворна симбиоза между двама творци, които същевременно успяват да съхранят своите индивидулности.

Характерен за стила им е пестеливият подход към визията.Те не залагат на примамващи окото специални ефекти и в много случаи образите не са съпроводени от обяснителен текст. Особено важна роля в творбите им е отредена на внимателно подбрания звуков фон.

Много от проектите на творческия тандем се прожектират върху фасадите на обществени сгради. Една от тези инсталации печели през 2002 г. наградата на ЮНЕСКО за развитие на изкуството.

Изложбата „Излищък от наслада” e спонсорирана от MOCA, Френския институт в Тайпе, тайванското Министерство на културата, Градската управа на Тайпе, Културна фондация Тайпе, EPSON и ASUS Computers.

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!