НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Престъпление и наказание (17.03.2010)
Изложбата „Престъпление и наказание”, представена в Музей д’Орсе, разглежда период от около двеста години: от 1791, когато е дадено предложение за премахване на смъртното наказание, до 30 септември 1981 г., датата, на която във Франция е приет законопроект за премахването му. През тези години, литературата създава много криминални персонажи. Само по себе си заглавието на изложбата е взето от творба на Достоевски.
 
По същото време, криминалните теми навлизат и в изобразителното изкуство. В произведенията на най-великите художници, Гоя, Жерико, Пикасо и Магрит, сцените на престъпления или на изпълняване на смъртно наказание рефлектират по най-забележителен начин. Киното също не изостава и бързо усвоя неясното очарование на насилието, превърщайки го чрез представянето му в нещо приятно, може би дори и в удоволствие.

В края на 19-ти век се появява една нова теория, която цели да създаде научен подход към престъпния ум. С нея се опитва да се докаже, че определени черти на характера, могат да бъдат намерени във всички престъпници, могат да бъдат намерени и сходства в техните физиологични образи. Теории като тези са имали голямо влияние върху картини, скулптури и фотографии. Насилието в престъплението получава в отговор наказанието: отразено във вечно присъстващите теми на бесилката, гилотината и електрическия стол.
 
Естетиката на насилието и насилието над естетиката - тази изложба има за цел да ги обедини чрез музика, литература и голямо разнообразие от изображения. Експозицията ще бъде на разположение на публиката на музей д’Орсе в преиода 16 март – 27 юни.
 
Théodore Géricault,
Théodore Géricault, "Etude de pieds et de mains"
René Magritte
René Magritte "The Menaced Assassin"
Jean-Joseph Weerts
Jean-Joseph Weerts "Marat Assassinated"
Victor Hugo
Victor Hugo "Justitia"
Pierre-Paul Prud'hon
Pierre-Paul Prud'hon
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!